Den Danske Bogdesignpris - Håndindbunden bog 2016

Noget virker stærkt foruroligende, når man får dette smukke og fremragende udførte helbind mellem hænderne. Sådan skriver Komitéen for Årets Bedste Bogarbejde, Forening for Boghaandværk.

mærke_diplom

Diplom, 'mærke' og håndmalet M af illustrator Lena Nicolajsen

'mærke' af bogbinder/forgylder Malene Lerager, Co'libri

Noget virker stærkt foruroligende, når man får dette smukke og fremragende udførte helbind mellem hænderne. Umiddelbart er forpermens enkle, organisk formede, flerfarvede dekoration i vellykket skindpålægning en fryd for øjet, men den rummer noget ildevarslende, der bundfælder sig, endnu før man får lukket bogen op. Og man har ikke vendt mange blade, før det rystende dæmrer for én, hvad det her handler om: Bogen (en velkomponeret håndgjort samling af originalfotos, smukt kalligraferede sider samt kopier af lægejournaler) dokumenterer et forløb om den frygtede modermærkekræft! Indbinding og indhold hænger sammen i en helt enestående grad som et samlet udsagn af umådelig styrke, der understreges af det sublime håndværksmæssige niveau og den sikre håndtering af bogbindets virkemidler.
Den smukke og foruroligende røde og brune plet på det lysebrune skind (der helt matcher farven på lys skandinavisk hud) rummer en gru, man ikke uden videre ryster af sig, når man slipper bogen. Så stærkt kan et bogbind tale. Skønhed, håndværksmæssig perfektion og truende død forener sig i et stykke arbejde, der kun kan betegnes som et mesterværk. Et hovedværk i det 21. århundredes danske bogbind. Og en fuldstændig selvfølgelig modtager af Den Danske Bogdesignpris/Håndindbunden bog.